viernes, 19 de febrero de 2016

DESTIL·LACIÓ DE LA PELL DE TARONJA I ALTRES CÍTRICS
Objectiu
Aconseguir oli essencial de limonè a partir d’un procés de destil·lació
FONAMENT TEÒRIC
Olis essencials:
Substàncies líquides que es troben en les plantes i que tenen una gran concentració d’alguna molècula concreta.
LIMONÈ (es troba en qualsevol pell de cítrics)
L’extreurem de la pell de taronja mitjançant el mètode físic de separació de DESTIL·LACIÓ
MÈTODES FÍSICS SEPARACIÓ
  • Decantació
  • Filtració
  • Imantació
  • Cromatografia
  • Evaporació
  • Centrifugació
  • Destil·lació -> Mètode per separar una mescla de dos líquids que són solubles entre ells. Aquesta es basa en el punt de bullició de les dues substàncies per a separar-les
FONAMENT TEÒRIC MUNTATGE D’UNA DESTIL·LACIÓ

Una destil·lació serveix per a separar els components d'una mescla homogènia sense perdre cap dels dos components al final del procediment.




MATERIALS
  • 2 peus
  • Fogonet
  • Pinces
  • 2 cèrcols
  • Reixeta
  • 2 Vasos de precipitats (250 ml)
  • Matràs de fons rodó
  • Tap de goma
  • termòmetre
  • 2 tubs de goma
  • tisores
  • bisturí
  • vareta de vidre
  • espàtula
  • pipeta i èmbol
  • trituradora de cuina
  • vidre de rellotge
  • Pot per a triturar
  • Aigua destil·lada
  • 6 taronges

PROCEDIMENT
  • Pelem les taronges amb el bisturí, intentant no arrossegar la part blanca de la pell.
  • Tallem la pela de la taronja a trossets petits amb l’ajuda d’unes tisores.
  • Escalfem 250 cm3 d’aigua destil·lada.
  • Quan l’aigua bulli, hi afegim els trossets de pell de taronja i tapem el recipient amb un vidre de rellotge. A continuació, ho deixem infusionar durant 5 min.
  • Passat els 5 min, triturem la mescla amb l’ajuda d’una màquina trituradora de cuina, fins que obtenim una mena de puré molt fluid.
  • Introduïm el puré  dins un matràs de fons rodó de 250 cm3, juntament amb una mica de pedra porosa.
  • Destil·lem la mescla durant  1h i 30 min. Podrem observar que l’aigua que es va destil·lant arrossega les gotes  d’oli essencial que volem obtenir. La mescla que va sortint és incolora i fa una olor característica a taronges amargues.
  • Finalitzat el procés de destil·lació, obtenim un líquid transparent en el qual podem observar una fina pel·lícula d’oli a la part superior del vas: aquest oli correspon al limonè.
  • Decantem amb cura l’oli essencial  i el guardem per a la fabricació del perfum. Cal tenir en compte que, a partir de les 6 taronges utilitzades, només obtindrem aproximadament 3 cm3 d’oli essencial.
  • Pots repetir el procediment amb pell de llimona, mandarina, clau, lavanda...

CONCLUSIONS: Hem necessitat 6 taronges per aconseguir unes quantes gotes de limonè, el que ens fa entendre que és una substància molt valuosa  ja que és molt concentrada i gairebé pura.
Unes de les dificultats que hem tingut ha set preparar el muntatge de destil·lació i el procés de destil·lació en el que havíem de mantenir una temperatura constant en un interval que no evaporés les dues substàncies per a no perdre'n cap de les dues.

No hay comentarios:

Publicar un comentario